Zo verschrikkelijk niet-Lean!

Het is al jaren geleden, maar het staat me nog bij als de dag van gisteren, omdat ik het te bizar voor woorden vond en nog steeds vind. Waarschuwing! Oma vertelt, dit is nog van voor het internetloket.

In de modder van mijn nieuwbouwachtertuin wilde ik graag een standaard blokhutje plaatsen. Zo’n simpel bouwpakket. Je kent ze wel. Dus bij de gemeente geïnformeerd hoe te handelen. Gelukkig bleek ik meldingsplichtig en niet vergunningplichtig. Desalniettemin moest ik een aardig pakket papieren inleveren. Stuk of  6 pagina’s standaardformulier, een plattegrond van de plek en een tekeningen van het huisje volgens een of andere NEN-norm. Vooraanzicht, zijaanzicht, en achteraanzicht.

Eerst maar eens opzoeken wat dat was (Nederlandse EenheidsNorm). Oei, die tekening had ik niet en die bestond ook niet. Laten maken was duurder dan het hele tuinhuisje inclusief plaatsing en laten schilderen. Gelukkig kon de medewerker van de gemeente me geruststellen: het hoefde niet. Ik mocht zelf een tekening maken of een plaatje uit een folder gebruiken. Waarom dat er in de informatie niet bijstond kon ze me ook niet vertellen. Ze houden blijkbaar van gebeld worden met standaardvragen.

Volgens de regels moest ik bepaalde papieren in viervoud aanleveren en anderen in vijfvoud. Sukkel die ik ben, had ik gewoon alles in vijfvoud moeten aanleveren, maar dat vond ik zonde van het papier. Helaas vergiste ik me (drie keer de papieren nageteld, ik betwijfel nog steeds of het mijn fout was, maar goed, laten we daar maar vanuit gaan), waardoor er een papier ontbrak.

Vervolgens kreeg ik een gemeenteambtenaar uit de bouwhoek aan de lijn (verkorte weergave van het gesprek):

“Kunt u nog een kopietje aanleveren van dat papier? Er ontbreek 1 kopie. Heeft u het origineel nog?”

“Nee, het origineel heeft u. Dat staat in uw regels”.

“O ja, dat is waar. Heeft u dan een kopie gemaakt voor uzelf, zodat u die op kunt sturen?”

“Ja, die heb ik wel, maar is het niet sneller als u zelf even een kopietje maakt van het origineel?”

Afijn, een lang verhaal kort: Daar kon ie niet aan beginnen en zonder vijfde kopietje kon ie toch echt niet verder. Ik was niet te goed, of ik moest een extra kopie maken en opsturen.

Nog erger, als ik geen eigen kopie thuis had liggen, dan zou ie alles terugsturen en dan moest ik het opnieuw indienen.

Het was een enorme service dat hij mij belde en dat ik het extra kopietje apart mocht insturen! Lucky me!

De beste man heeft echt 10 minuten van mijn en zijn tijd verspild, door vol te houden dat ie echt niet zelf een kopietje kon maken. Hij heeft geld verspild aan een telefoongesprek en wachttijd gecreëerd in de doorlooptijd van de aanvraag. Verder is er papier verspild, een postzegel en envelop, en nog meer van mijn tijd.

Saillant detail: we delen het huisje met de buren. Ook zij moesten de hele santenkraam invullen en in vier- en vijfvoud inleveren. Eén tuinhuisje, een stapel van 4 cm aan papier.

Tot op de dag van vandaag, vraag ik me af: Waarom?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.