verliesaversie

Verliesaversie en de visie van Lean

Ken je het begrip ‘verliesaversie’? We ervaren verliezen als veel erger dan we winnen als positief ervaren. Het is daardoor heel lastig om korte termijnverlies te accepteren om op lange termijn beter af te zijn. Toch is dat waar de Lean filosofie voor staat.

Ken je het verhaal van Hotel Victoria? Dat hotel staat recht tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Het is geopend in 1890 en heeft een opvallende gevel. Er zitten namelijk twee huisjes als het ware in de gevel van het hotel. Hoe dat zo gekomen is, lees je in het boek ‘Publieke Werken’ van Thomas Rosenboom. Het boek is fictie, want we weten niet wat de reden is waarom de twee huizen niet zijn verkocht. In het boek overspeelt de hoofdpersoon zijn hand en vraagt hij te veel voor zijn huis. In werkelijkheid is er een riant bod uitgebracht, dat niet is geaccepteerd.

In de Lean filosofie neem je beslissingen gebaseerd op de lange termijn, zelfs ten koste van korte termijn verlies. In het boek gebeurt dat in ieder geval niet. In plaats van de nog hogere vraagprijs te betalen en het verlies op korte termijn te nemen, is er gekozen voor het insluiten van de huizen, met een verlies aan vierkante meters voor het hotel. Volgend jaar bestaat het hotel 130 jaar. Een kamer kost ongeveer € 169 per nacht en we hebben het hier over meerdere kamers die niet gebouwd zijn. Je kunt zo inschatten dat het hotel de hogere vraagprijs op lange termijn makkelijk zou hebben terugverdiend. Als dat de reden was…….

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.