Het verband tussen ransomware en timemanagement

Een aantal mensen in mijn omgeving hebben te maken gekregen met ransomware op hun computer. Daarom wil ik je vandaag laten zien hoe je makkelijk kunt zien, of je met een malafide link te maken hebt. Het is me gebleken dat veel mensen dit niet weten. Op zich niet zo gek. Een aantal jaren geleden heeft iemand me dit laten zien, want ik had het zelf ook niet bedacht. En wat dat met timemanagement te maken heeft? Dat hoor je ook.

Komt er een mail binnen waarvan je het vermoeden hebt dat het om spam gaat, maar je weet het niet zeker? Verplaatst de mail dan naar je spambox. In je spambox worden links uitgeschakeld en de mail omgezet naar tekst. Doorklikken lukt dus niet. Daarna kun je, via het leesvenster, de mail bekijken zonder hem te openen. Vaak is dan al duidelijk door de kromme zinnen dat het om spam gaat, maar sommige spammailtjes lijken verdacht veel op echte. In je spambox wordt de tekst van de links getoond. Je kunt dan meteen zien dat het naar een rare domeinnaam verwijst, of dat het een verkorte link is (bit.ly is een linkverkortingsprogrammaatje).

Ook buiten je spambox kun je makkelijk zien of het een rare link is of niet. Zet je muis op het onderstreepte gedeelte en bekijk de link die er verschijnt. Je zult zien dat er een linktekst verschijnt, die niks met het de organisatie van doen heeft, die je de mail stuurt. Spam dus, die je lekker in je spambox moet laten zitten.

Wat is verder nog goed om te weten? Hoe procedures gaan bijvoorbeeld. Je krijgt geen track and trace code van PostNL via de mail als je geen pakketje verstuurd hebt. Dat krijg je alleen op een bonnetje in de winkel waar je een pakketje hebt afgegeven.

Raak niet in paniek van een mailtje waarin staat dat er geld geïncasseerd gaat worden of dat je moet betalen. Dat is namelijk de bedoeling. Dat je schrikt en denkt: ‘Wat krijgen we nou?’ en zonder goed na te denken gaat klikken.

Uiteraard is het ook van belang dat je een virusscan en firewall op je computer hebt en dat die automatisch updaten en dat ook je overige softeware up to date is.  Daarnaast is het verstandig met regelmaat een scan te draaien. Ondanks beveiliging kunnen er dingen naar binnen sluipen. Een jaar geleden ving mijn scan een trojaans paard. Computerexperts geven aan dat ze altijd rotzooi vinden op computers. Ook als je denkt goed beveiligd te zijn.

Ik dacht altijd dat een back up in de Cloud de oplossing was om door ransomware ‘opgegeten’ data terug te krijgen, maar ik begrijp nu, dat ook bestanden via synchronisaties naar Onedrive of Dropbox aangetast raken.  Dus ik ben weer terug naar ‘ouderwets’ een back up maken naar een externe harde schijf, die ik daarna weer afkoppel.

En daar komen we dus op timemanagement terecht.

Het is dus van belang, dat je tijd inruimt om te controleren of je beveiligingssoftware up to date is, een scan te draaien en minstens wekelijks een back up te maken. Prik daarvoor een vast moment, bijvoorbeeld aan het eind van je werkweek. Vervelend, maar wel noodzakelijk.

Veel succes met veilig internetten en veilig mailen.

Carla van Wees

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.