Goede ideeën

‘Mag ik daar zelf een oplossing voor bedenken?’

De verbazing droop eraf.

Tijdens een kennismakingsworkshop over Lean vallen de deelnemers van de ene verbazing in de andere. Ze zijn gewend dat er van hogerhand bepaald wordt, hoe het werk gedaan wordt. Het betreft een groep uit de zorg, dus deels is dat ook waar. Door de wetgever bepaalde regels en voorschriften, moeten worden gevolgd. Daarbinnen is, als je goed kijkt, nog ruimte over om je werkprocessen naar je hand te zetten.

Helaas, hogerhand bleek in dit geval het management, dat, niet gehinderd door recente praktijkervaring , bedacht hoe het moest.

Dit is iets, dat je bij veel organisaties ziet: het management ontwerpt het werkproces en schrijft voor hoe het gedaan moet worden. De mensen die het moeten doen, staan er bij en kijken er naar.

Het resultaat: suboptimale processen, gefrustreerde medewerkers, verspilling van geld, tijd en middelen.

De oplossing die de medewerkers bedachten waren bijvoorbeeld schaduwdossiers en andere tijdverslindende dingen. Werkdrukverhogende oplossingen die eigenlijk geen oplossing zijn.

Een groot deel van de medewerkers was enthousiast. Ze roken hun kans en grepen hem. Afspraken werden gemaakt om bij elkaar te komen om een langlopende ergernis aan te pakken.

Bij Lean procesverbetering wordt iedereen die een rol speelt in het proces, bij het verbeteren betrokken. Zo kom je ook de lapmiddelen tegen, die iedereen bedenkt, om de zaak werkbaar te krijgen. Je kunt echte verbeteringen bedenken, waar mensen enthousiast over zijn.

Een paar medewerkers geloofden niet, dat ze daadwerkelijk zelf zaken zouden kunnen veranderen. ‘Dat lukt toch niet’. Hier ligt een schone taak voor het management, om de mensen die aan de slag gaan goed te ondersteunen en dan aan de rest het succes te laten zien.

Wil je verandering in je organisatie? Eens praten over wat Lean voor je kan doen? Neem contact met me op.

© 2020 – Carla van Wees