FOMO kost tijd

Hoe FOMO je werkdag verpest. 3 Tips om het anders te doen.

Laatst was ik bij een voorstelling, waarbij de cabaretier vroeg naar de term FOMO. Tot mijn verbazing bleek echt bijna niemand de term FOMO, ofwel ‘fear of missing out’ te kennen.

De angst om iets te missen. Daar hebben heel veel mensen last van, blijkbaar zonder het te weten.

Neem jij wel eens je telefoon op, terwijl je in een vergadering zit? Het schikt niet, want je bent met andere dingen bezig, maar je bent nieuwsgierig naar de beller (onbekend nummer), of je vraagt je af of je collega iets belangrijks te melden heeft. Dat is FOMO. Je bent bang dat je iets mist, als je je telefoon niet op neemt.

Wees eens eerlijk?

Hoe vaak was het echt noodzakelijk dat je op dat moment opnam?

Je hebt je voicemail toch aanstaan?

Hetzelfde geldt voor het bekijken van Facebook en het vaak in je mail kijken. Je bent bang iets te missen.

FOMO kan je werkdag behoorlijk in de wielen rijden. Je neemt je telefoon op tijdens de vergadering, dus mis je wat er op dat moment besproken wordt. Je kijkt tussen de bedrijven door op Facebook en zo ben je in ene verzeilt in een discussie of eindeloos aan het scrollen. Ook op Youtube en Twitter kun je uren zoet zijn.

Wil je meer uit je werkdag halen en geconcentreerder werken, zorg dan dat je niet telkens onderbroken wordt.

  • Zet de push notificaties van allerlei apps gewoon uit. Nergens voor nodig om een mededeling te krijgen dat er weer een Facebookberichtje geplaatst is, of dat er een regenbui verwacht wordt op je locatie.
  • Zet je telefoon op stil als je in vergadering bent of geconcentreerd met iets bezig. Er zal zelden iets aan de orde zijn waar je direct op moet reageren.
  • Stel jezelf de vraag: Is het op dit moment nuttig om deze app te openen? Of doe ik het omdat ik last van FOMO heb?

Wat denk jij dat je mist, als je je telefoon op stil hebt staan?

2 antwoorden
  1. annewiek zegt:

    Dit heb ik ook. Ik ben ongelofelijk nieuwsgierig, wil altijd alles weten en heb ook nog last van uitstel gedrag. Je tip om alle notificaties en extra regels bij mails uit te zetten helpt al enorm om als is het maar even, bewust met mijn focus om te gaan. Ook probeer ik zoveel mogelijk te digitaliseren, zo doe ik de boekhouding nu alleen maar digitaal, dus papieren facturen scan ik in zodat alles in de computer zit. Nu nog glasvezel en mijn werk wordt nog veel makkelijker (hopelijk eind dit jaar)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.