Eeuwige bereikbaarheid

Ik herinner mij een stripje van Sigmund de psychiater, waarbij hij trots zijn mobieltje toonde aan een collega, waarbij hij aangaf dat hij altijd bereikbaar moest zijn in verband met zijn belangrijkheid. De andere psychiater zei, dat hij zijn mobieltje weg had gedaan, omdat hij zo belangrijk was, dat hij zelf bepaalde wanneer en voor wie hij bereikbaar was. Hierna gooide Sigmund zijn mobieltje in de vuilnisbak.

De komst van de mobiele telefoon heeft de ANWB-alarmoproepen de das om gedaan. Wat niet erg is. Dat we makkelijker bereikbaar zijn is natuurlijk heel prettig. De keerzijde is de eeuwige bereikbaarheid. We hebben de neiging de telefoon op te nemen, ook als het moment niet schikt. De angst om iets te missen is wel erg groot geworden. Het credo “Een goede haan kraait twee keer” is totaal in onbruik geraakt.

Tips om beter om te gaan met telefonische bereikbaarheid:

Neem niet op als het niet schikt. Het verbaast mij altijd, dat als je vraagt of het schikt dat je belt, je nog al eens het antwoord krijgt dat iemand in een vergadering zit of bij de kassa van de supermarkt staat af te rekenen en dat het dus niet schikt. Waarom dan toch de telefoon opgenomen?

Vraag dus altijd even of het schikt. Soms neemt iemand gedachtenloos op en blijkt ie over 5 minuten naar een afspraak te moeten of het onderwerp vergt even wat meer tijd. Maak dan een belafspraak.

Antwoordapparaat of voicemail inschakelen: Sommige mensen menen dat het “not done” is om een antwoordapparaat aan je telefoon te hangen. Dat zou niet klantvriendelijk zijn. Persoonlijk denk ik dat ik beter een klant te woord kan staan als ik er de tijd voor heb en op een geschikte locatie ben, dan dat ik tegelijkertijd probeer af te rekenen bij de kassa.
Natuurlijk krijg je dan soms situaties dat je elkaars antwoordapparaat inspreekt, maar daar moet je een beetje de hilariteit van inzien. Uiteindelijk krijg je elkaar wel te pakken en is dan vaak het ijs tussen vreemden al gebroken.

Spreek gerust mijn voicemail in als ik niet op neem en geef dan ook even aan wanneer je het makkelijkst bereikbaar bent!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.