Waarom je blij moet zijn met standaardwerk

‘Standaard’ klinkt de meeste mensen saai in de oren. Niemand wil standaard zijn of standaard behandeld worden. We zijn uniek en misschien zelfs speciaal.

Toch zou ik graag willen, dat er meer standaardwerk zou zijn.

Waarom? Omdat niet-standaard enorm veel tijd en ergernis kost en ten koste gaat van die speciale behandeling die je graag wilt.

Waarom de door mij ingehuurde klusjesman stond te vloeken in mijn keuken en badkamer.

Al tijden wilde ik een nieuwe kraan in mijn keuken, omdat de oude waarschijnlijk van binnen verkalkt was en moeilijk open en dicht ging. Waar ik tegenop zag, was het uitkiezen van een nieuwe kraan. Qua model wist ik het wel, maar de specificaties die erbij stonden op de kaartjes in de winkel, zeiden me niets.

‘Koop maar wat je prettig vindt van [bekend merk], die zijn goed en het past altijd’, zei de klusjesman die de kraan zou gaan vervangen.

Dus togen manlief en ik naar de bouwmarkt en kozen een mooie kraan uit.

‘Hé’, zei de klusjesman, nadat hij de oude kraan verwijderd had, ‘deze aansluiting heeft een andere maat.’

Ik: ‘???’

Afijn, lang verhaal kort: klusjesman toog naar de bouwmarkt voor twee verloopstukjes en zo kwam het toch nog goed.

Maar ik had ook een thermosstaatkraan voor de douche gekocht om te vervangen. Netjes de hart-op-hartmaat gemeten, maar helaas, bij het online bestellen had manlief even niet opgelet. Toch de te brede kraan. Kraan teruggestuurd en een andere gekocht.

‘Tja’, zei de klusjesman, ‘deze komt wat verder uit de muur. Het past wel, maar je ziet wat meer schroefdraad. Ik haal wel rozetten die wat dikker zijn.’

De klusjesman toog naar de bouwmarkt en kocht nieuwe rozetten. Die niet pasten over de schroefdraad, want ook daarin zijn er meerdere maten. Dus wederom naar de bouwmarkt voor andere rozetten, die wel een groot genoeg gat hadden, maar dan eigenlijk weer niet dik genoeg waren. We doen het ermee.

En wat bleek: in de muur zaten verloopstukjes om de hart-op-hartafstand van 15 naar 12 cm te brengen, om de kraan op de leidingen te laten passen. Bij de bouw van ons huis dus ook al fout gegaan.

Zo gaat veel standaardwerk niet over saai, maar over praktisch en heel, heel veel tijd en ergernis besparen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.